tekst fysiotherapiehollestein.nl

Medical Taping

Wat is medical taping?
Medical taping is het gebruik van een speciale elastische tape. Deze tape bestaat in verschillende kleuren en merken, maar allen werken in essentie hetzelfde.
Ontwikkeld in Japan en Korea, het idee achter de tape is dat voor herstel van het lichaam beweging en spieractiviteit nodig zijn. Daarom is de tape ontwikkeld om de elasticiteit van de huid na te bootsen. Daarmee kunnen gekwetste spieren en gewrichten ondersteund worden zonder de bewegingsvrijheid duidelijk te beperken.

Voor welke klachten wordt medical tape gebruikt?
Medical taping kan op verschillende manieren gebruikt worden. Spieren ondersteunen en/of ontspannen; gewrichten ondersteunen; zwelling verminderen; pijn verminderen en conditie van de huid verbeteren zoals het ‘losmaken’ van littekens.

Over het materiaal
Medical tape is elastische, dunne tape die gemaakt is voor gebruik op de huid. Het is huidvriendelijk, ventilerend en daarmee anti-allergisch. De tape kan en mag nat worden waardoor o.a. douchen met de tape geen probleem is.
Afhankelijk van de klacht en locatie van de tape kan de tape van enkele dagen tot ruim een week blijven zitten.

Wat mag je met de tape?
In principe zijn er geen restricties voor gebruik van de tape. Douchen, sporten, etc. zijn allen geen probleem. Wel zijn er bepaalde dingen die de houdbaarheid van de tape kunnen verlengen of verkorten. Het gebruik van olie/bodylotion/etc. bijvoorbeeld zorgt voor verminderde hechting van de tape. Wanneer er bij uw behandeling tape gebruikt wordt zal uw therapeut eventuele adviezen/tips met u bespreken.